freethought
Hjem

OM freethought

freethought er et kollektiv som arbeider innen offentlig forskning og som kuraterer med utgangspunkt i aktuelle tema.

Irit Rogoff, Stefano Harney, Adrian Heathfield, Massimilliano Mollona, Louis Moreno og Nora Sternfeld dannet freethought i 2011 som en plattform for forskning, formidling og kuratering. De arbeider tverrfaglig og eksperimenterer med nye kombinasjoner av kritikk og praksis innen kunsten, og forsøker å plassere disse nye modellene i uventede sammenhenger. Gruppen kombinerer intellektuelt arbeid med kreativ praksis og store, offentlige prosjekter.

I løpet av 2015 og 2016 leder freethought et program av åpne seminarer, inviterte gjesteforelesere og uavhengig forskning i Bergen, med tanke på å utvikle en felles forsknings- og innsiktsbase. Dette er en utforskning av infrastruktur i lokal og global skala, der økologi, økonomi, administrasjon, arbeidskraft, kommunikasjon, gjestfrihet og måter å møtes på blir undersøkt. Resultatene av disse undersøkelsene legges frem i form av utstillinger, fora for samtale, filmvisninger, publikasjoner og bestillingsverk i Bergen Assemblys kjerneperiode i september 2016.

Tidligere freethought-prosjekter: Infrastructure for FORMER WEST: Documents, Constellations, Prospects i Haus der Kulturen der Welt i Berlin i 2013, og freethought I: Economy of crisis workshop ved Steirischer Herbst Festival i Graz i 2012.

 

BIOGRAFIER

Stefano Harney

Stefano Harney foreleser ved Singapore Management University. Sammen med Fred Moten har han skrevet The Undercommons: fugitive planning and black study (Autonomedia/Minor Compositions, 2013), som er fritt tilgjengelig for nedlasting. Han er medgrunnlegger av Immeasure, som driver med pro-bono-konsulentarbeid, og kunst- og utdanningskollektivet Ground provisions sammen med Tonika Sealy Thompson.

Stefano_Harney_copyright_Tonika_Sealy_ThompsonStefano Harney by Tonika Sealy Thompson

 

Adrian Heathfield

Adrian Heathfield er kurator og forfatter, og arbeider hovedsakelig med live art, performance og dans. Han har co-kuratert Live Culture (Tate Modern 2003), Performance matters (2009–2014) og en rekke andre prosjekter i flere europeiske byer i løpet av de siste 15 årene. Bøkene Out of Now og Live: Art and Performance og andre tekster han har skrevet om performance, regnes som betydningsfulle innen feltet, og hans essays er oversatt til syv språk. Adrian har samarbeidet med fotografen Hugo Glendinning om en serie dialogfilmer hvor han samtaler med profilerte intellektuelle som Hélène Cixous, Alphonso Lingis, Brian Massumi og Bernard Stiegler, og er attaché for Sydney-biennalen 2016. Adrian er professor i performance og visuell kultur ved University of Roehampton i London.

Adrian_Heathfield_portrait_300dpi_Courtesy_Adrian_HeathfieldCourtesy by Adrian Heathfield

 

Massimiliano (Mao) Mollona

Massimiliano (Mao) Mollona er forfatter, filmskaper og antropolog. Han er førsteamanuensis i antropologi ved Goldsmiths College, London. Bakgrunnen hans er i økonomi og antropologi, og arbeidet hans kretser rundt forholdet mellom kunst og politisk økonomi. Han har utført større feltarbeid i Italia, UK, Brasil og Norge, for å studere forholdet mellom økonomisk utvikling og politisk aktivisme gjennom deltagende og eksperimentelle filmprosjekter i favelaer og fattige nabolag. Praksisen hans befinner seg i skjæringspunktet mellom pedagogikk, kunst og aktivisme. Han er medlem av freethought-kollektivet, leder for Athen-biennalen 2015–2017, og redaktør for Focaal Anthropology and Visual Anthropology (AVA) Blog.

By Nysos VasilopulosBy Nysos Vasilopulos

 

Louis Moreno

Louis Moreno er urbanist og teoretiker, og forsker på de sosio-spatiale konsekvensene av finanskapitalisme. Han foreleser ved Department of Visual Cultures og Centre for Research Architecture ved Goldsmiths University i London. I Ph.D.-avhandlingen hans ved Urban Laboratory ved University College London analyserte han effekten av finansialisering gjennom endringer i postindustrielle byers form. Louis produserer også elektronisk musikk, og har utgitt plater på Glasgow-plateselskapet Numbers. Han har vært med på å arrangere en serie med klubbkvelder under konseptet Stadtklang ved Arcola theatre i Hackney i London, som utforsker urban elektronisk lyd og musikk.

Louis Moreno by Marcus LiebereLouis Moreno by Marcus Liebere

 

Irit Rogoff

Irit Rogoff er forfatter, foreleser, kurator og organisator. Hun er professor i visuell kultur ved Goldsmiths London University, et institutt hun var med å stifte i 2002. Rogoffs arbeid møtes i skjæringspunktet mellom samtidige kunstpraksiser, politikk og filosofi. Hennes kuratoriske prosjekter innbefatter A.C.A.D.E.M.Y i Hamburg, Antwerpen, og Eindhoven, og “De-Regulation with the work of Kutlug Ataman” ( Antwerpen, Tel Aviv, Berlin) og “Summit – Non Aligned Positions in education Culture” i Berlin. Rogoff har skrevet om samtidige deltakende kunstpraksiser, og om kunstens inntog i det sosiale, gjennom utdanningsorienterte, aktivistiske og epistemologiske inngrep. Hennes bok om ‘Seriøsitet’ (skrevet i samarbeid med Gavin Butt, Sternberg Press) ble utgitt i 2015. Hennes arbeid dreier seg nå om nye praksiser for kunnskapsproduksjon, og deres innflytelse på forskningsmetoder. Dette arbeidet vil publiseres under tittelen “The Way We Work Now” (kommer i 2016).

Foto: IKKM, Weimar UniversityFoto: IKKM, Weimar University

 

Nora Sternfeld

Nora Sternfeld er foreleser og kurator. Hun er professor i kuratorisk praksis og kunstformidling, leder for kuratorprogrammet CuMMA ved Aalto University i Helsinki (cummastudios.wordpress.com) og co-director for masterprogrammet /ecm (educating/curating/managing) for utstillinger ved University of Applied Arts i Wien. Hun er medgrunnlegger og del av trafo, K, Office for Art Education and Critical Knowledge Production i Wien (med Ines Garnitschnig, Renate Höllwart og Elke Smodics). Hun har forelest ved Humboldt University i Berlin, the Academy of Fine Arts Vienna, the Zurich University of the Arts, the Art Academy Kassel, the Vienna Art School og University of Education i Wien. Hun skriver og publiserer tekster om samtidskunst, utstillingsteori, utdanning og politisk og antirasistisk historie.

Nora Sternfeld by Daniel ShakedNora Sternfeld by Daniel Shaked
LukkX
LukkX